top of page

ARTIKLER

Her finner du informasjon om aktuelle emner

Sommeren nærmer seg snart og vi gleder oss til ferie med kjæledyrene våre. Men ikke hver feriemiddag ender opp som en glede for hunden  vår. Hva trenger vi å vite om våre små venner for å virkelig gi dem den beste opplevelsen av de fantastiske ferieøyeblikkene?

POTEHELSE

Informasjon kommer snart

KULER PÅ KROPPEN

Informasjon kommer snart

Om Diare

OM HUNDENs DIARE

HUNDENS FORDØYELSESSYSTEM

Det er betydelige forskjeller mellom måten hunder og mennesker fordøyer mat på. Menneskets kjeveform og spytt-enzymer vil for eksempel begynne å bryte ned en maten i munnen. Hunder, derimot, har munner og kjever laget for å rive, knuse og ulve ned mat. Spytt-enzymene deres er for det meste designet for å drepe bakterier, og det er grunnen til at de kan tolerere gjenstander som ville sendt deres menneskelige følgesvenner til sykehuset.

Maten beveger seg raskt ned i hundens spiserør og ankommer magesekken i biter, der mesteparten av fordøyelsen finner sted. Hundens magesyrer er omtrent tre ganger sterkere enn hos mennesker, så de kan fordøye mat som fremdeles er relativt intakt. Under normale omstendigheter bør transitt-tiden fra munnen gjennom tynn- og tykktarmen være under 10 timer, noe som gir en fast, velformet avføring på slutten.

DE VIKTIGSTE ÅRSAKENE TIL DIARÉ HOS HUND
Mange ting kan forstyrre dette velbalanserte systemet og forårsake diaré eller forstoppelse (hvor sistnevnte forekommer noe mer sjeldent). Det å eksempelvis spise mye gress er ufarlig, men å fortære en ufordøyelig gjenstand (som stein eller plastikk) kan bli et livstruende problem. Slike gjenstander kan bli sittende fast i mage- tarmsystemet og forårsake gastrisk ubalanse og sykdom, med potensiale til å skade organene.

Det er mange grunner til at en hund kan utvikle løs avføring, men de fleste tilfeller kan tilskrives en av disse 12 triggerne:

 1. Kostholdsmessig indiskresjon: Å spise for mye, spise søppel eller ødelagt/kontaminert mat eller slikke på frostvæske. Det er faktisk et navn for det i veterinærkretser - "søppeltoksikose" eller "søppeltarm."

 2. Endring i kostholdet: Det kan ta noen dager før en hunds fordøyelsessystem tilpasser seg nye proteiner og næringssammensetninger. Det er derfor mange hundematprodusenter anbefaler at man foretar en gradvis overgang når hunden skal starte på en ny type fôr. 

 3.  Matintoleranse

 4. Allergier

 5. Parasitter: De fleste av disse vil forårsake sykdom hos valper eller hos voksne med svakt immunsystem: Rundormer, Hakeorm, Piskeorm, Koksidier, Giardia,

 6. Giftige stoffer eller planter:  for eksempel Påskelilje/Pinselilje, druer/rosiner, frostvæske, sjokolade eller tyggegummi

 7. Å svelge et ufordøyelig fremmedlegeme, som et leketøy eller sokker

 8. Infeksjoner med vanlige virus som: Parvovirus, Distemper, Hundekoronavirus

 9. Bakterielle infeksjoner, som salmonella 

 10. Sykdommer som nyre- og leversykdom, kolitt, inflammatorisk tarmsykdom og kreft

 11. Antibiotika og andre medisiner

 12. Stress eller følelsesmessig opprørt

Konsistensen og fargen på diaréen avslører mye om årsaken til problemet og hva som skjer med hunden din. Legg derfor nøye merke til fargen, konsistensen og alt annet som kan hjelpe når du beskriver symptomene til en veterinær. Ta gjerne et bilde av avføringen som du kan fremvise. I mange tilfeller vil diaréen forsvinne etter noen dager med hjemmebehandling, men det er en god idé å ringe veterinæren hvis den fortsetter over en lengre periode, eller har ett eller flere tegn som kan peke på et alvorlig problem.

Infografikken fra Purina (under) gir deg en idé om "perfekt hundeavføring"; den er sjokoladebrun og ellers formet som tømmerstokker, kompakt og lett å løse. Eksperter sier at den skal føles som kakedeig når den trykkes. Store volumer, pudding-liknende eller vannaktig konsistens, eller tegn på slim (visuelt lik gelé), eller blodstriper/-flekker, er ikke normalt.

Legg merke til fargen på avføringen:

Farge kan også indikere mye om hva som skjer inne i hundens tarm. Sjokoladebrunt er normalt, mens farger som oransje, grønn eller grå kan bety problemer med organer som lever, galleblære eller bukspyttkjertel. Svart, tjæreaktig avføring er svært alvorlig, og kan peke på indre blødninger. Hvis du ser dette, kontakt din veterinær så snart som mulig. Purina har også gitt en praktisk referanse - et fargehjul av hundeavføring;

dog-poop-colors.webp

Farge, form og konsistens er viktige indikatorer i å finne ut hva som er galt når hunden din har diaré. Disse faktorene vil hjelpe veterinæren din med å identifisere hvor problemet oppstår langs hundens fordøyelseskanal.

 

ANDRE MÅTER Å TYDE HUNDEBÆSJ PÅ
Følgende er noen vanlige abnormiteter, og hva hver av dem kan fortelle deg om hvorfor hunden din har løs avføring:


Frekvens: Små mengder med avføring flere ganger i løpet av en time, som noen kaller "sprutende", kan være et tegn på betennelse i tykktarmen. Tre eller fire ganger, med stort volum, tyder på tynntarmsforstyrrelse.

 

Innhold: Merkelig formede eller fargede solide gjenstander i avføringen kan fortelle deg hva hunden har fått inn i systemet. Flere hvite og små ris-lignende former, for eksempel, kan tyde på en infestasjon av bendelorm.

Gress, tre, hyssing eller andre fremmedlegemer i avføringen viser at hunden din spiste noe den ikke kunne fordøye. 

Med denne kunnskapen vil veterinæren kunne vurdere behovet for en videre undersøkelse og behandling hos veterinær, eller hvorvidt du kan behandle dette hjemme.


Svært mange tilfeller er milde og vil kunne behandles hjemme, med veterinærens råd i ryggen. Hunden kan reagere positivt på et regime med helt grunnleggende behandlinger.

 

BEHANDLINGER

Disse reseptfrie behandlingene for diaré hos hund er gode å ha for hånden.

Fasting:  Å holde tilbake mat i 12 til 24 timer, og å gi vann ofte og i små mengder, kan fjerne årsaken til opprøret i fordøyelsen og tillate mage-tarmkanalen å stabilisere seg. 
Før du bestemmer deg for å gjennomføre fasting, sørg for at hunden din er frisk nok til å tåle den.
 Valper og eldre hunder har et høyere behov for næringsstoffer for å opprettholde kroppens nødvendige funksjoner, så hos disse er ikke faste idéelt. En faste er kanskje heller ikke passende for små hunder som ikke har de samme fysiske reservene som større hunder.

 

Diaré kan føre til dehydrering, så sørg for å ha vann tilgjengelig til enhver tid. For å opprettholde elektrolyttbalansen kan du også tilby Royal Canin Recovery eller Trikem Working Dog Rehydrate.

Etter en faste bør fôr gjenintroduseres gradvis. Mange hundeeiere starter med mat som fungerer som bindemidler,  som kan bidra til å normalisere avføringens konsistens.

 

Noen velprøvde metoder inkluderer:

 

- Risvann: Kok høykvalitets-ris i mye vann, fjern kornene og tilby hunden den kremhvite suppen som er igjen. En skvett buljong eller litt babymat vil gjøre den mer velsmakende.

- Vanlig hvit ris

- Gresskar (100 % gresskarpuré fra matbutikken, kjæledyrsikkert gresskarpulver eller et kjæledyrspesifikt hermetisert gresskar for hunder) har den merkelige egenskapen å være effektiv både mot diaré og forstoppelse. Hvis du kjøper hermetisert gresskar i en matbutikk, sørg for å lese etiketten for å være sikker på at det er 100 % gresskar og ikke "gresskarpåfyll" som inkluderer sukker og andre ingredienser i tillegg til gresskar.

- Vanlig yoghurt med aktive kulturer kan hjelpe hunder som tåler melk og melkeprodukter.

- Probiotika for å fremme nivåene av levende, gunstige bakterier som gjenoppretter balansen i hundens tarmflora. Disse kan eksempelvis skaffes som et kosttilskudd hos veterinær, hos oss fører vi Zoolac, Canikur og Protexin.

- Kokte poteter uten skinn

- Cottage cheese

- Vanlige proteinkilder som egg (tilberedt uten smør eller olje) eller kylling (uten skinn)

- Urter, som fennikel, kan ha lindrende effekt på opprørt tarm.

Spesielt formulert hundefôr:

Noen produsenter tilbyr hundefôr utviklet spesifikt for ulike gastrointestinale problemer. Disse selges vanligvis hos veterinærklinikker, hvor du vil kunne få rådgivning om hvilket fôr som passer best i din hunds individuelle tilfelle. Hos oss fører vi merkene Royal Canin og Hill's, hvor begge har et bredt utvalg av ulike tørr- og våtdietter som kan stabilisere et forstyrret fordøyelsessystem. 
Når du finner en restitusjonsdiett som fungerer for hunden din kan du sakte øke porsjonene over et par dager. Når magen har stabilisert seg kan du gjenintrodusere små mengder av hundens vanlige mat, hvor du til slutt faser ut diettfôret.


Enkelte reseptfrie medisiner for mennesker kan også være effektive for hundediaré, som Gem eller Resorb, men disse bør gis med forsiktighet og du bør alltid konsultere med veterinær før du bruker dem.

 

Det som fungerer for én hund hjelper kanskje ikke en annen, så du må kanskje eksperimentere litt for å finne den mest effektive behandlingen for din hund. Det kan være nyttig å skrive ned hva som fungerer og ikke, slik at du vet hva du skal gjøre hvis du befinner deg i samme situasjon senere. 

NÅR BØR DU OPPSØKE VETERINÆR?

Det riktige tidspunktet for å kontakte veterinær avhenger veldig av hva som er normalt for hunden din. Dessverre er noen hunder mer utsatt for fordøyelsesforstyrrelser enn andre, så du må være oppmerksom på hva som er utenom det vanlige på individuell basis.

 

Det er imidlertid visse kriterium som indikerer at du bør rådføre deg med veterinæren din:

1. Andre fysiske symptomer, som sløvhet, feber, oppkast, tørt, klebrig eller blekt tannkjøtt, eller svakhet;

2. Diaré som ikke stopper til tross for hjemmebehandlinger som fungerte tidligere;

3. Dehydrering;

4. Lang varighet (Noen definerer dette som et par-tre dager, andre gir det mer tid. Alt avhenger av hva som er normalt for hunden din);

5. Bruk av medisiner (for eksempel en hund på antibiotika);

6. Eksisterende tilstander som alderdom, diabetes, cushings, kreft eller andre medisinske problemer.

 

Du kjenner hunden din best, og du vil være den første til å oppdage når noe ikke stemmer. Respekter instinktene dine, og hvis du tror du trenger veterinærveiledning må du ikke nøle med å kontakte oss! 

bottom of page