reise med kjæledyr

Skal du reise med kjæledyret ditt i sommer? Da er det viktig å sette seg inn i reglene som gjelder for innførsel til landet/ landene du reiser til og reglene for hjemreise til Norge.
 

Reglene som gjelder for landet du reiser til kan du finne ved å ta kontakt med den aktuelle ambassaden eller se på deres offisielle nettsider.

mattilsynet.no finner du reglene for innreise til Norge. Veileder og regler finner du her.

livssyklus_E._multilocularis_Inger_Sofie

Bilde lånt fra NKK.

Dvergbendelormen er vanlig i en rekke land, også i mange områder i Europa. Parasitten er ufarlig for dyr, men kan i verste fall være dødelig for mennesker. Ormen er hittil ikke påvist på det norske fastland, og det er derfor lovpålagt for alle som reiser med hund å sørge for at dyret får riktig behandling mot dvergbendelorm.

Skal du til Sverige? 

Hunden din må ha ID-merke og pass, og være behandlet mot revens dvergbendelorm når du reiser inn i Norge fra utlandet. Hos katter er det kun krav om ID-merke og pass. 
Mer informasjon og de gjeldende reglene finner du på Mattilsynets sider her, men vi kan gi deg en kort innføring i forhold til ormekuren på hund:

 

For at ormekuren skal være gyldig for reise må det attesteres i hundens pass, og tabletten må derfor gis hos veterinæren. Man har to alternativer for å behandle mot revens dvergbendelorm i forbindelse med reise:

1) Alternativ én er å gi to behandlinger innen et 28-dagers intervall her i Norge før utreise.  Man kan gi behandling nr. to allerede dagen etter den første, men det anbefales å vente til dag 28 for å minimere den medisinske påkjenningen for hunden. Det er da viktig å huske på at dere må reise tilbake til Norge innen det har gått 28 dager fra den forrige behandlingen ble gitt. Deretter må en tredje tablett gis når dere har kommet hjem- denne tabletten er den viktigste, da den tar eventuell orm hunden kan ha blitt utsatt for på reisen. 

 

2) Alternativ to er å oppsøke veterinær i utlandet som kan gi denne behandlingen én gang før innreise til Norge. Da må denne behandlingen gis 1-5 døgn før dere krysser grensen. Det er også her viktig med en behandling etter hjemkomst, ettersom hunden kan bli smittet på nytt rett etter en behandling hvis den blir utsatt for ormen.